Over de Gouden Boekjes

De Gouden Boekjes (Little Golden Books) komen oorspronkelijk uit Amerika en worden in Nederland sinds 2001 uitgegeven door Rubinstein. De serie staat bekend om zijn originele verhaaltjes, prachtige illustraties en het gouden randje. De Gouden Boekjes kom je overal tegen: van boekhandel tot museum tot supermarkt. Wereldwijd zijn er meer dan 1.500 Gouden Boekjes verschenen die in totaal meer dan 3 miljard keer zijn verkocht. En elk jaar komen er nieuwe bij…want veel Nederlandse auteurs en illustratoren leveren maar al te graag een bijdrage aan de uitbreiding van de Gouden Boekjes collectie!

 

Veel Gouden Boekjes van Nederlandse origine komen voort uit samenwerking tussen uitgever, auteur, illustrator en musea en instellingen als het Rijksmuseum, Schiphol, Stedelijk Museum, de Efteling, Van Gogh Museum, Artis, Albert Heijn, NS, de Bijenkorf, Koninklijk Concertgebouworkest, EYE Film, ANWB, Zuiderzeemuseum, Scheepvaartmuseum, Rijksmuseum van Oudheden, Catharijneconvent, SS Rotterdam, Lan fan taal en Leeuwarden – Fryslan 2018, Koninklijke Nederlandse Munt en het Koninklijk Paleis op de Dam.

Wilt u meer weten over de Gouden Boekjes of heeft u vragen? Neem dan contact met ons op.

Leuk om te weten…

In 2018 vierden we het 65-jarig bestaan van de Gouden Boekjes in  Nederland!

Van het Gouden Boekje Vijf Brandweermannetjes zijn in Nederland inmiddels zo’n 250.000 exemplaren verkocht.

Er zijn zo’n twee miljoen Gouden Boekjes verkocht in Nederland en België sinds Rubinstein in 2001 de serie redde van de ondergang.

Er zijn meer dan 50 Gouden Boekjes van Nederlandse origine verschenen met bijdragen van o.a. Thé Tjong Khing, Freek de Jonge, Sieb Posthuma, Jan Paul Schutten, Noëlle Smit, Koos Meinderts, Annette Fienig, Harmen van Straaten, Erik Kriek, Paulien Cornelisse, Charlotte Dematons en Fiep Westendorp.

De Gouden Tijdlijn

Little Golden Books lanceert in Amerika

1 januari 1942

In 1942 begon Western Publishing met het publiceren van de boekjes, in samenwerking met Simon & Schuster. De boekjes hadden een standaardformaat van 42 pagina’s. Na vijf maanden waren er al 1,5 miljoen exemplaren verkocht.

Eerste Nederlandse Gouden Boekje

1 januari 1953

Pietepaf, het circushondje, verscheen in 1953 als eerste Gouden Boekje in Nederland bij De Bezige Bij.

Rubinstein neemt de Gouden Boekjes over

1 januari 2001

In 2001 neemt Uitgeverij Rubinstein de rechten van de Gouden Boekjes over van de Bezige Bij. Sindsdien worden de boekjes in verschillende formaten uitgegeven. Uitgeverij Rubinstein streeft naar het op de markt brengen van originele Gouden Boekjes.

Eerste Gouden Boekjes van Rubinstein

19 september 2002

De klassieke kinderboekenserie is officieel terug in de winkel. De eerste vier titels zijn: Vijf brandweermannetjes, De gele taxi, Sloffie Sleepboot en Het koekemannetje

Eerste origineel Nederlandse Gouden Boekje

16 oktober 2002

In 2002 publiceerde Rubinstein het aller eerste Gouden Boekje van Nederlandse bodem: Het meisje dat alleen maar witte chocolade lust. Het begin van een hele lange reeks origineel Nederlandse Gouden Boekjes.

65 jaar Gouden Boekjes

1 januari 2018

Nederland viert 65 jaar Gouden Boekjes. Er zijn dan zo’n 200 Gouden Boekjes van zowel Nederlandse als Amerikaanse origine verschenen.

Sluit Menu
preloader